Siljan räknas vara den sjunde största sjön, till ytan, i Sverige. Du hittar den i Dalarnas län samt i Dalälvens avrinningsområde, mitt i avrinningsområdet. Det unika med Siljan är att den bildades i samband med att en meteorit slog ner för över 365 miljoner år sedan. Den enorma kraften från meteoriten bildade vad vi idag kallar för Siljansringen. Den yttre ringen av meteorkratern består av Oresjön, Bodadalens småsjöar, Orsasjön, Skattungen och självklart Siljan.

Hela kratern som bildades är cirka 50 kilometer i diameter, det största djupet mäter ner till 160 meter och det är den allra största kända nedslagsplatsen inom Europa.

Österviken, som ligger nära Siljan, bildades senare, under den senaste istiden, vilket var cirka 115 000 år sedan, som en glaciärdalgång i en sydlig riktning.

Siljans två största tillflöden kommer från Oreälven och Österdalälven. Sjöns utlopp ligger i en 12 kilometer lång vik vid Leksand. Kort sagt kan vi säga att det är flera vattenområden som sitter ihop på ett eller annat sätt.

Att fiska i Siljan

Siljan har hela nio fiskevårdsförbund där du kan skaffa dig ett fiskekort som låter dig trolla och kastfiska på hela Siljan för cirka 100 kronor för en dag. Barn under 16 år får dock fiska gratis om de är tillsammans med målsman. De vanligaste fiskarna du kan fånga är abborre, mört, gädda och braxen.

Det är även möjligt att låna ut fiskekortet. Du kan alltså låna ett fiskekort från en annan person, och den personen behöver inte följa med på fisketuren. Tänk dock alltid på att ta med dig ID ifall du stöter på en fiskekortskontroll, de sker nämligen då och då. Du måste alltid kunna identifiera dig, oavsett om du har ett eget fiskekort eller lånat ett.

Rekommenderade artiklar