Populära fiskeområdenPopulära fiskeområden

Fiskeguider och tipsFiskeguider och tips

Fiske i Vättern

Det kan vara lite krångligt att veta vad som gäller för fiske i de olika sjöarna i Sverige. I Vättern är det helt gratis att fiska så länge du använder dig av ett met-, kast, eller pimpelspö. Om du däremot vill trolla behöver du fiskekort. Du som fiskar med håv får endast göra det på allmänt vatten.

För att sammanfatta, du får fiska gratis i hela Vättern med ett fiskespö, förutom i de bestämda skyddsområdena. Ta reda på var dessa områden är innan du beger dig ut på vattnet. För att förtydliga lite mer kommer vi sammanfatta vad som gäller för de att fiska i Vättern under de olika årstiderna och vad du bör använda för bete.

Trolling

Du som gärna väljer trolling när det kommer till fiske har stora möjligheter att fånga öring, röding och lax i Vättern. Att trolla betyder helt enkelt att du fångar fiskarna med hjälp av en båt. Du får ha max tio beten i vattnet på samma gång, och det rekommenderas att du använder dig av antingen en wobbler eller död löja.

Att trolla i Vättern är en väldigt bra idé, det är nämligen en väldigt stor sjö med båtbryggor på flera ställen. Vättern är dessutom en väldigt fiskrik sjö.

Vinterfiske

Under vintermånaderna har du även stor chans att fånga öring, lax och röding. De håller sig gärna närmare ytan under de kallaste månaderna och många gånger nära land. Du som väljer att fiska vid/från land rekommenderas att använda kastflöte, tubflugor, en kustwobbler eller ett smalare skeddrag för största chans att fånga fisk.

Färgglada samt högljudda drag kan också vara en bra idé, i alla fall om det regnar när du fiskar. Vilka fiskedrag som fungerar bäst är många gånger något du måste prova dig till. Testa olika drag och se vad som fungerar för dig. Du kan även prata med fiskare som känner till området och se vilka drag eller beten som fungerar för dem.

Vårfiske

Efter vintern, under vårtiden samt försommaren börjar gäddorna leka i Vättern och är lättare att fånga än vanligt. År 1999 sattes ett svenskt gäddrekord med en fisk som vägde just under 20 kilo och som fångades i Vättern. Rekordet slogs dock 2016 med en gädda på 21,07 kilo som också fångades i Vättern. För chansen att fånga dessa jättar rekommenderas det att du antingen trollar eller spinnfiskar.

Sommarfiske

På sommaren är det främst abborrar som gäller. Ett tips är att du letar efter områden där det mynnar ut åar eftersom det är de mest syrerika områdena, vilket betyder att det är fiskrika områden. Dock bör du ha vetskapen om att många åmynningar, enligt Länsstyrelsens regler, är fredade.

Kräftfiske

Tre veckor varje år är det lagligt att fiska kräftor i Vättern kostnadsfritt. Under dessa veckor, speciellt under helgerna, bör du undvika att fiska de sedvanliga fiskarna eftersom trängseln ofta är större under den här tiden, både utanför sjön och i.

Fiske i Vänern och Mälaren

I Vänern kan du fiska gratis och behöver alltså inget fiskekort. Några av de vanligaste fiskarna är abborre, gädda, björkna och braxen. Abborre och gädda har du speciellt goda möjligheter att fånga, framförallt om du väljer att vinterfiska i sjön.

Fiskekort behövs alltså inte så länge du endast fiskar med spö. Dock finns det speciella fiskeregler du måste följa. Till exempel att du inte får ta upp de öringar och laxar som ej är odlade. Alla odlade fiskar har fettfenor som är bortklippta, vilket gör att de är lättare att särskilja från de naturligt förekommande fiskarna.

Vänern är ett populärt ställe att vinterfiska i. Speciellt om du vill fånga gädda eller abborre. Det rekommenderas alltid att du inte tar upp de fiskar du inte behöver. Det hjälper till att bevara fiskbeståndet.

Om du bestämmer dig för att pimpla bör du helst hålla dig vid djupbranter eller vassvikar för den bästa fiskelyckan och det behövs ett borrhål som är runt 20 centimeter.

Vill du fiska på annat sätt än med spö måste du först ta reda på vilka regler som gäller, om du behöver fiskekort eller inte.

Fiske i Mälaren

Mälaren är en av de största sjöarna i Sverige. Den är belägen i Uppland, Västmanland och Södermanland. Sjön består av sund, fjärdar, vikar och ett antal öar. I genomsnitt är Mälaren 13 meter djup och har flera tillflöden, bland annat Enköpingsån, Fyrisån, Svartån och Eskilstunaån.

De vanligaste fiskarna i sjön är abborre, mört, gädda och sarv. Det finns dock över 30 olika fiskarter att stöta på, varav vissa vandrar mellan havet och sjön. Förutom de vanligaste kan du hitta sik, lake, braxen och många fler.

Du som vill fiska i Mälaren behöver inte köpa ett fiskekort så länge du endast fiskar med ett handredskap, som metspö eller kastspö. Dock finns det vissa regler som gäller hur du fiskar med andra redskap, som till exempel med nät. Utan fiskekort får du dock fiska på både privatägt vatten och statligt ägt. Trolling är även tillåtet utan fiskekort, men endast på vattnet som inte är ägt av en privat organisation.

Det allra bästa du kan göra ifall du känner dig osäker på vad som gäller är att fråga. Ta inte chansen att åka ut på en fisketur ifall du inte är säker på att du följer rätt regler.

Fiske i Siljan

Siljan räknas vara den sjunde största sjön, till ytan, i Sverige. Du hittar den i Dalarnas län samt i Dalälvens avrinningsområde, mitt i avrinningsområdet. Det unika med Siljan är att den bildades i samband med att en meteorit slog ner för över 365 miljoner år sedan. Den enorma kraften från meteoriten bildade vad vi idag kallar för Siljansringen. Den yttre ringen av meteorkratern består av Oresjön, Bodadalens småsjöar, Orsasjön, Skattungen och självklart Siljan.

Hela kratern som bildades är cirka 50 kilometer i diameter, det största djupet mäter ner till 160 meter och det är den allra största kända nedslagsplatsen inom Europa.

Österviken, som ligger nära Siljan, bildades senare, under den senaste istiden, vilket var cirka 115 000 år sedan, som en glaciärdalgång i en sydlig riktning.

Siljans två största tillflöden kommer från Oreälven och Österdalälven. Sjöns utlopp ligger i en 12 kilometer lång vik vid Leksand. Kort sagt kan vi säga att det är flera vattenområden som sitter ihop på ett eller annat sätt.

Att fiska i Siljan

Siljan har hela nio fiskevårdsförbund där du kan skaffa dig ett fiskekort som låter dig trolla och kastfiska på hela Siljan för cirka 100 kronor för en dag. Barn under 16 år får dock fiska gratis om de är tillsammans med målsman. De vanligaste fiskarna du kan fånga är abborre, mört, gädda och braxen.

Det är även möjligt att låna ut fiskekortet. Du kan alltså låna ett fiskekort från en annan person, och den personen behöver inte följa med på fisketuren. Tänk dock alltid på att ta med dig ID ifall du stöter på en fiskekortskontroll, de sker nämligen då och då. Du måste alltid kunna identifiera dig, oavsett om du har ett eget fiskekort eller lånat ett.

Fiskeområden i Dalarna

Dalarna är ett län full med åar och sjöar. Öring, gädda, mört och abborre är de fyra vanligaste fiskarna du kan fånga. I de norra delarna av länet kan du även fiska i fjällvatten, där det finns bra möjligheter att fånga olika ädelfiskar.

Bästa fiskeområdena i Dalarna

Järna fiskevattenområde och Orsa fiskevattenområde är de två bästa ställena för att fiska i Dalarna. Många av vattenområdena inom dessa platser kräver fiskekort. Ta alltid reda på vad som gäller för den plats du kommer befinna dig på när du ska bege dig ut på en fisketur.

Orsa fiskeområde inkluderar Orsasjön och Skattungen. Där är mört, abborre, gädda och regnbåge de vanligaste fiskarterna. Det här fiskeområdet kräver fiskekort som vissa anser är rätt dyra. Mellan 100-150 kronor brukar vara vad som gäller för ett dagskort. Det beror främst på att många sjöar innehåller odlad fisk.

Järna fiskeområde inkluderar Västerdalälven, Vanån och Van. Här är de vanligaste fiskarna gädda, abborre, mört och öring. I Vansbro kommun täcker Järna fiskevattenområden cirka 40 vattenområden. Vanån är platsen som rekommenderas i första hand. Fiskekort kan krävas, dock fiskar barn gratis om de är med målsman.

Fiskeplatser i Jämtland

Jämtland har ett antal åar, sjöar och vattendrag som är perfekta för fiske. De vanligaste fiskarna som förekommer i länet är abborre, gädda och röding. Du bör alltid kolla upp ifall det krävs ett fiskekort eller inte där du är intresserad av att fiska. Ett fiskekort brukar i regel kosta från 50 kronor till 150 kronor per dag. Vinterfiske är också möjligt i Jämtland då istäckningen ofta är god under vintern.

5 fiskeplatser i Jämtland

Blåsjön är ett perfekt område för fiske, speciellt om du är intresserad av att fånga öringar. Det rekommenderas att du använder ett långdrag för att locka de största fiskarterna.

Storsjön är ett annat bra fiskeställe. Här kan du fånga sik, harr, abborre och i vissa fall öring. Att fiska från land är gratis om du använder dig av spö. Vill du fiska i båt behöver du fiskekort.

Storån är full med gädda, abborre och öring. De övre delarna av Storån rekommenderas i första hand, trots att det är rätt svårt att ta sig dit.

Ammerån är full med abborre och gädda. Det är en perfekt plats för dig som vill flugfiska.

Landösjön är fiskestället där du kan fånga odlade ädelfiskar, till exempel monsterrödingar. Det går lika bra att fiska på land som på båt.

Bästa tiden att fiska under årstiderna

Beroende på vilken årstid det är kan olika tider på dygnet vara bäst för fiske. En idé är att fiska när det regnar, eftersom fiskar under soliga perioder ofta blir dåsiga och gömmer sig från den värsta värmen. Det är även viktigt att vattnet är varmt, men inte för varmt. Fråga gärna fiskare som känner till området om vad de rekommenderar.

Här kommer vi dock ge dig några råd om vad som oftast gäller för fiske under de olika årstiderna och vilka tider på dygnet som ger dig bäst chans att fånga fisk.

Tid att fiska på våren

När du fiskar under våren rekommenderas det att du gör det senare på dagarna. Vattnet är då lite varmare, vilket gör fiskarna mer aktiva.

Bästa fisketid under sommaren

Eftersom fiskarna ofta blir dåsiga av varmt väder bör du undvika att åka på en fisketur när det är som varmast och soligast. Bästa tiden på dygnet för fiske under sommaren är senare på kvällen och även in på natten.

Tid att fiska under hösten

På hösten fångar du vanligtvis mest fisk när det börjar skymma. Undvik därför att fiska på för- och eftermiddagarna. Vattnet är lite varmare vid skymningen, vilket gör viskarna mer aktiva.

Bästa tid för fiske under vintermånaderna

På vintern är det många gånger omöjligt att fiska med spö, om du inte isfiskar eller fiskar i Norge där vattnet inte fryser lika lätt. Det finns egentligen ingen särskild tid som är bäst under vintern, utan det beror på var du fiskar. Prata gärna med de som känner till området om råd för vilken tid som är bäst.

Fisketips för nybörjare

För att lyckas med fiske, som nybörjare, på bästa sätt finns det några tips på vad du bör tänka på. Här listar vi de viktigaste.

Träna på att kasta. För att lyckas med kastspö är det viktigt att du vet hur du kastar på rätt sätt. Träna gärna på land ifall det skulle behövas och använd fiskeglasögon ifall det behövs.

Börja inte med de dyraste dragen. Börja med billigare fiskedrag, då kommer du inte bli lika besviken ifall du skulle gå miste om de när du fiskar de första gångerna.

Lär dig mer om hur de olika dragen fungerar. Efter att du köper ett nytt drag, använd endast det under en viss tid för att lära dig hur draget rör sig samt när det är bäst tid att använda det.

En viktig sak när det kommer till fiske är att använda rätt kastspö. För barn/ungdomar bör kastspöet vara kortare jämfört med det spö vuxna använder. Prova olika och se vad som känns bäst.

Ett sista tips är att du bör försöka tänka som fiskarna. Vill du fånga stora fiskar bör du använda större drag och vill du endast fånga mindre, använd mindre drag.

Frågor om hemsidan? Fyll i kontaktformuläret som finns tillgängligt här så återkommer vi.

profly.se – Fiskeområden, sjöar och fiskeguiderprofly.se – Fiskeområden, sjöar och fiskeguider

Rekommenderade artiklar