Fiske i Vättern

Det kan vara lite krångligt att veta vad som gäller för fiske i de olika sjöarna i Sverige. I Vättern är det helt gratis att fiska så länge du använder dig av ett met-, kast, eller pimpelspö. Om du däremot vill trolla behöver du fiskekort. Du som fiskar med håv får endast göra det på allmänt vatten.

För att sammanfatta, du får fiska gratis i hela Vättern med ett fiskespö, förutom i de bestämda skyddsområdena. Ta reda på var dessa områden är innan du beger dig ut på vattnet. För att förtydliga lite mer kommer vi sammanfatta vad som gäller för de att fiska i Vättern under de olika årstiderna och vad du bör använda för bete.

Trolling

Du som gärna väljer trolling när det kommer till fiske har stora möjligheter att fånga öring, röding och lax i Vättern. Att trolla betyder helt enkelt att du fångar fiskarna med hjälp av en båt. Du får ha max tio beten i vattnet på samma gång, och det rekommenderas att du använder dig av antingen en wobbler eller död löja.

Att trolla i Vättern är en väldigt bra idé, det är nämligen en väldigt stor sjö med båtbryggor på flera ställen. Vättern är dessutom en väldigt fiskrik sjö.

Vinterfiske

Under vintermånaderna har du även stor chans att fånga öring, lax och röding. De håller sig gärna närmare ytan under de kallaste månaderna och många gånger nära land. Du som väljer att fiska vid/från land rekommenderas att använda kastflöte, tubflugor, en kustwobbler eller ett smalare skeddrag för största chans att fånga fisk.

Färgglada samt högljudda drag kan också vara en bra idé, i alla fall om det regnar när du fiskar. Vilka fiskedrag som fungerar bäst är många gånger något du måste prova dig till. Testa olika drag och se vad som fungerar för dig. Du kan även prata med fiskare som känner till området och se vilka drag eller beten som fungerar för dem.

Vårfiske

Efter vintern, under vårtiden samt försommaren börjar gäddorna leka i Vättern och är lättare att fånga än vanligt. År 1999 sattes ett svenskt gäddrekord med en fisk som vägde just under 20 kilo och som fångades i Vättern. Rekordet slogs dock 2016 med en gädda på 21,07 kilo som också fångades i Vättern. För chansen att fånga dessa jättar rekommenderas det att du antingen trollar eller spinnfiskar.

Sommarfiske

På sommaren är det främst abborrar som gäller. Ett tips är att du letar efter områden där det mynnar ut åar eftersom det är de mest syrerika områdena, vilket betyder att det är fiskrika områden. Dock bör du ha vetskapen om att många åmynningar, enligt Länsstyrelsens regler, är fredade.

Kräftfiske

Tre veckor varje år är det lagligt att fiska kräftor i Vättern kostnadsfritt. Under dessa veckor, speciellt under helgerna, bör du undvika att fiska de sedvanliga fiskarna eftersom trängseln ofta är större under den här tiden, både utanför sjön och i.

Rekommenderade artiklar